Over OvG

Oscar van Gelderen (1965) is de voormalige uitgever van Lebowski Publishers. Tussen 1995 en 2002 runde hij de onafhankelijke uitgeverij Vassallucci, met kompaan Lex Spaans. Hij publiceerde een mix van Nederlandse en internationale auteurs, met een speciale liefde voor herontdekkingen en cultboeken. Ook verschenen dertien delen in de Jiddische Bibliotheek. Een aantal van de internationale auteurs die hij publiceerde zijn: Niccolò Ammaniti, Roberto Bolaño, Lucia Berlin, Emma Cline, Philip K. Dick, Dave Eggers, Tristan Egolf,  Roberto Saviano, John Kennedy Toole en John ‘Stoner’ Williams. Een aantal van de Nederlandse auteurs die hij publiceerde zijn: Roxane van Iperen, Arnon Grunberg, Simone Atangana Bekono, Johan Fretz, Simon de Waal, Cornelis Bastiaan Vaandrager, Wouter Laumans & Marijn Schrijver (Mocro Maffia) en Astrid Holleeder.

Hij publiceerde twee boeken: Wij hebben altijd gelijk (samen met Khalid Boudou en uitgegeven door Querido in 2009) en Ontroerend goed: van kunst kijken naar kunst kopen (samen met Manuela Klerkx en uitgegeven door Meulenhoff in 2018).

Hij interviewde kunstverzamelaars en kunstenaars voor De Morgen en Gallery Viewer, en galeriehouders voor Het Parool en Gallery Viewer.

Voor NRC Handelsblad schrijft hij over Vlaamse hedendaagse kunst, publiceerde hij over de Franse outsider fotograaf Marcel Bascoulard, en schreef drie necrologieën: over Paul Blanca, Willem de Ridder en Susan van den Berg.

Op 19 september 2020 publiceerde OvG een essay in De Morgen over ‘digitaal ramptoerisme’. U kunt dat hier lezen.

Hij co-cureerde in 2021 een expositie – ‘Crush’ – met foto’s van John Kayser bij galerie Gerhard Hofland. Bij die gelegenheid publiceerde hij ook een artikel over outsider fotografie in Het Parool.

Hij publiceerde in de periode 2018-2020 een aantal essays in de Volkskrant: over de psychoanalyticus Louis Tas & alcoholisme, Nick Cave & publieke rouw, Rob Scholte & stigma, en Eindstation: Auschwitz (van psychoanalyticus Eddy de Wind) & transgenerationeel trauma.

Op 18 juni 2022 verscheen in de Volkskrant een voorpublicatie uit het nawoord dat hij schreef voor Scheiden (Divorcing) van Susan Taubes (uitgegeven door Uitgeverij Oevers). U kunt de voorpublicatie hier lezen, en het complete nawoord daar.

Op 1 oktober 2022 opende een expositie met schilderijen en beelden van Denie Put in CC Zwaneberg in België. Voor deze gelegenheid schreef OvG een tekst, die u hier kunt lezen. Ook schreef hij een tekst voor de expositie ‘Crossroads of Romance’, met schilderijen van Max Dreezen, die van 19 november tot 18 december 2022 te zien waren bij Gallery De Wael 15 in Antwerpen. U kunt die tekst hier lezen.  

Op 5 december 2022 verscheen een bundel (samengesteld door Maurits de Bruijn) met verhalen en essays van twaalf auteurs over therapie – getiteld: Op de sofa – bij Uitgeverij Das Mag. U kunt het essay hier lezen.

Op 20 februari 2024 verscheen de bundel Hoe besta je na? waarin Frénk van der Linden en Pieter Webeling interviews met mensen die een geliefde, kind, ouder of goede vriend(in) hebben verloren - en die in de Volkskrant verschenen - bundelden. De interviews werden aangevuld met vijf essays, waaronder het artikel dat OvG schreef over Nick Cave & publieke rouw, dat in 2019 in de Volkskrant verscheen. Lees het essay hier.