Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde zes dichtbundels. In februari 2023 verscheen De man die blauw werd: intense, kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. Over de diagnose autismespectrumstoornis krijgen op je vijftigste, en hoe dan verder.

In december 2022 verscheen Puur, de biografie van Hef. Harmens voerde vijfentwintig gesprekken met de rapper, op de bank in Rotterdam en op Curaçao. Resultaat is een eerlijke, rauwe beschrijving van een bijzonder leven vol hoogte- en dieptepunten. De biografie stond zes weken in de Bestseller60 en bereikte de 5e plaats.

Harmens publiceerde twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland.

Harmens schreef behalve zes dichtbundels ook zes romans. Eind 2021 kwam Rigolettohof uit, over hoe een man opgroeit in de jaren zeventig en tachtig in de nabijheid van een winkelcentrum (de Ridderhof) in Alphen aan den Rijn, dat later, op 9 april 2011, in een plaats delict zou veranderen. Hij was te gast bij Brommer op zee (NPO 2) en bij Annemieke’s A-Lunch (radio 2). Hallo muur (2015) geldt als een moderne klassieker: het werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt.

Harmens maakte twee podcasts over hoe het is om te leven zonder roes: Onverdoofd en Nuchter. In NRC Handelsblad publiceert hij een serie essays over zijn autismediagnose: deel 1 verscheen op 18 maart en deel 2 op 8 april. Deel 3 volgde op 13 mei, deel 4 op 10 juni, deel 5 op 14 september, deel 6 op 5 oktober, deel 7 op 11 november en deel 8 op 14 december. Op 8 februari verscheen deel 9, over slapeloosheid en autisme. De essays vormen de basis voor een non-fictieboek, te verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap. Verder in voorbereiding: de biografie van dichter Menno Wigman en een album met Nederlandstalige liedjes.

Op 19 december 2023 organiseerde Erik Jan Harmens i.s.m. Pakhuis de Zwijger en OvG Management de eerste editie van ‘De Grote Autisme Talkshow.

‘Rigolettohof is, zoveel jaar later, een benauwend boek geworden, lang niet altijd aangenaam om te lezen, maar wel altijd begoochelend en indringend als Harmens’ herinneringen zelf, een röntgenfoto van een rusteloos, overbelast, getraumatiseerd brein.’ Rob Schouten, Trouw

‘Het boek is in feite een poging om de vergankelijkheid onder ogen te leren zien. Dat is sterk. Het verleent dit autobiografische relaas al vanaf het begin een duidelijke urgentie: hier staat iets op het spel voor de schrijver… krachtige passages, omdat Harmens zich ondanks de materie niet laat meeslepen door sentimentaliteit of wrok. Zijn proza blijft nuchter, kalm. Daarom ga je als lezer gemakkelijk mee in zijn graafproces. Het is alsof een goede vriend je zijn diepste geheim toevertrouwt.’ Casper Luckerhof, de Volkskrant ****

Foto: Els Zweerink